Het komt op je pad

Geplaatst op

Fotografie is een uit de hand gelopen hobby waar ik voor een groot deel mijn werk van heb kunnen maken. Achteraf ben ik er altijd wel mee bezig geweest en fotografeer ik al van jongs af aan. Eind jaren ‘80 misschien begin ‘90 was mijn eerste spiegelreflexcamera een Minolta 7000i en schoot ik heel wat rolletjes vol.

Op een bepaald moment ga je een kant op en werd nieuws de specialisatie en dan in het bijzonder 112-fotografie. De vraag komt of je ook voor bedrijven wilt gaan fotograferen en productfotografie is dan een volgende stap. In 2015 heb ik mij gespecialiseerd in 360-gradenfotografie en ondertussen mag ik mij een vertrouwde Google-fotograaf noemen.

In de loop der jaren is de vraag voor bruiloften en partijen meermalen voorbij gekomen en daar heb ik in de meeste gevallen vriendelijk voor bedankt. Ik zeg altijd dat ik geen mensenfotograaf ben. Het totale plaatje, oftewel het hele verhaal in een foto dat is wat ik graag fotografeer. Bij 112-fotografie is dat iedere keer een uitdaging en ik heb daar een oog voor ontwikkeld.

In maart 2017 kreeg ik een telefoontje van een kennis. Zijn vader was overleden en zou die week begraven worden. Door omstandigheden kon een familielid er niet bij zijn en daarom hadden ze het plan opgevat om de uitvaart vast te laten leggen op video en foto. Of ik dat wilde doen, maar ze zouden het ook heel goed begrijpen als ik dat niet wilde. Na even nadenken besloot ik er op in te gaan, maar ik zei er gelijk bij dat ik daar geen gewoonte van zou gaan maken…

In mei 2017 kreeg ik telefoon, deze keer de EABN (Enige Algemene Begrafenisonderneming Nijkerk). Of ik een uitvaart vast wilde leggen. Deze keer voor een familie die ik niet persoonlijk kende en een jongeman van nog geen 30 die begraven zou worden. Een familielid had mij gezien bij de uitvaart in maart en vond dat ik mijzelf zo onzichtbaar als mogelijk had opgesteld die dag.

Een mooi compliment en het fotograferen en op video vastleggen van uitvaart nummer 2 was een feit… maar een gewoonte zal het nooit worden!

In augustus 2017 sta ik als foto-/videograaf bij de heropening van het gebouw van de EABN.

Het kan raar lopen!